Vinaři

Vinařství CASTELLO DI BUTTRIO

23. července 2015

Alessandra Felluga vlastní vinařství na unikátním a magickém místě, které se nachází na kopci nad Buttriem. Nejen díky tomu, ale i tvrdě a s láskou pracujícím lidem, zde mají jedinečné víno skutečného charakteru. Vína jsou vyjádřením původu této země. Jak sami říkají: „Víno je tradice, ale zároveň inovace, je poezií půdy, ale je to také mravenčí práce a závazek.“ V současné době sklízí hrozny z vinic o velikosti 20 hektarů a produkuje pouze 50.000 lahví.

Vinařství CA´DI VOLPE

23. července 2015

Jméno Ca'di Volpe našlo svou inspiraci v benátských kořenech Volpato rodiny a to příběhem o pohádkovém zvířeti - lišce, která je ve Friuli doma. Nádherný statek, řízený Elisabettou Volpato a Massimem Sgarbossem, se nachází v srdci oblasti Doc Aquileia a je situovaný do tapiserie polí a vinic. Překrásný komplex vinařství Ca'di Volpe vznikl z přestavby staré stodoly. Péčí, kterou věnují jednotlivým hroznům na vinicích, jejich ručním sběrem i to, jakým způsobem dbají o zpracování ve sklepě, dosahují vín vysoké kvality. Vín, která charakterizují toto území a napomáhají zvyšovat jeho prestiž.

Vinařství Francesco TARLAO

23. července 2015

Vinařství TARLAO bylo založeno již v roce 1950, kdy Igino, nejstarší ze synů, koupil pozemek od hraběte z Attimisu, tehdejšího majitele. Půda vinařství je aluviálního původu, jílovitá a spolu s klimatickým charakterem regionu je velmi vhodná pro pěstování vinné révy.  Starší réva je osázená tradičním způsobem, zatímco ty mladší jsou sázeny ve větší hustotě a kultivované metodou Guyot.  Enologické operace mají za cíl vyzdvihnout aroma a celkovou integritu typickou pro hrozny, jejímiž odrůdami je tato oblast známa po celém světě.  Díky štědré půdě, tvrdé a pečlivé práci jak na vinicích, tak ve sklepích, nabízí vinařství Tarlao jen to nejlepší.

Vinařství Francesco VOSCA

23. července 2015

Zemědělská firma Francesco Vosca produkuje a sbírá svoje hrozny ve východní oblasti Friuli, mezi vyvýšeninami Collio a nížinami Isonzo. Nachází se v Barazzano, v malé části obce Cormòns, oblasti vyhlášené pro různorodost a kvalitu svých vín. Podnik patří mezi ty, jimž se musí uznat zásluha za to, jakým způsobem od roku 1953 přispěla k uchování památky vinné révy na hoře Quarin. Rodině Vosca nedělá žádné vrásky skutečnost, že mnohým vinným révám je přes padesát let a dobře vědí, že tento věk je ten pravý k tomu, aby zaručil strukturu a mineralitu přesahující každé očekávání.

Vinařství MALIBRÁN

23. července 2015

V srdci provincie Treviso, jen pár kroků od Benátek, u kopcovitého pásu leží oblast mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene. Je oblastí excelentního Prosecca, která dostala v roce 2009 označení DOCG na všech svých 15 městech.

Každé vinařství má svůj příběh - historii, kterým si určuje současnost. V tomto případě to je příběh  tří vášnivých výrobců vína. Gregorio, zvaný filozof země, po němž je pojmenováno extra suché víno "Gorio". Girolamo zvaný "Momi", který žije jen pro Prosecco, a, v neposlední řadě Maurizio, vinaře šumivých vín od přírody. Tři muži, kteří hroudu po hroudě, révu po révě, láhví po láhvi vyprávějí příběh o úrodné zemi ... o variacích odrůd ... o víně... Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore.

Malibran vyhrazeno pro ty, kteří vědí, jak si vybrat!

Vinařství Oscar STURM

23. července 2015

Malé, ale legendární vinařství východně od Cormonsu, severně od Plessiva, jedné z nejlepších oblastí na pěstování bílých hroznů ve Friuli. Každé víno odráží historii a vinařskou filozofii provázenou třemi generacemi v průběhu 150 let. O rodinnou firmu se dnes starají bratři Denis a Patrick se svým otcem.

Založeno 1850, 10 ha, 70.000 lahví roční produkce, přes 50% export západní Evropa a USA.

Vinařství RONCO DELLE BETULLE

7. srpna 2015

Tradice vinařství sahá do roku 1967, kdy byla založena Giovambattistou Adami. Vinařství Ronco delle Betulle se klene přibližně na 17 hektarů půdy v oblasti Rosazzoa v současné době produkuje 70,000 lahví za rok. Rodina Adami si již přes tři generace předává vřelý vztah k vínu, jeho kvalitní výrobě a zároveň udržuje krok s nejnovějšími inovacemi ve výrobním procesu kvalitního vína.

Rosazzo Subzóna (ekvivalent francouzského výrazu Cru, což znamená malé území specifických vinic), o Colli Orientali del Friuli, což je místo, kde se nachází Ronco delle Betulle, byla zřízena vyhláškou 30. října 1995, a to zahrnuje kopce obklopující historické Abbey. Na konci října 2011vznikla nová subzóna DOCG Rosazzo, která byla vytvořena s cílem vyrábět jedinečnou bílou směs vyrobenou z friulano (minimálně 50%), Sauvignon, Pinot Bianco, Chardonnay a Ribolla Gialla. Kromě toho dvě nové Subzóny byly vytvořeny s cílem chránit dvě tradiční odrůdy: Ribolla Gialla di Rosazzo a Pignolo di Rosazzo. Tato vína je lze získat pouze v této oblasti a v omezeném množství: tj více než 56 hektolitrů na hektar.

Vinařství Sergio SCARBOLO

23. července 2015

Rodinné vinařství, existující již více než 80 let, je situované jižně od Cividale del Friuli – dřívější centrum longobardského vévodství – sídlo patriarchy. Leží v oblasti Spessa, na cestě ležící směrem do Gorizie. Oblast s mimořádnou tradicí vinařství a pěstování vína, kde vinice pokrývají malebné kopce a dominují krajině. Půda je povětšinou tvořena slínem a pískovcem, což umožňuje pěstování excelentního vína s optimálními organoleptickými vlastnostmi. Na zhruba 25 ha půdy pěstuje mezinárodní odrůdy, ale i místní speciality, včetně sladkých vín jako je například tisíce let stará odrůda Picolit, vína, které nechybělo na stolech papežů a císařů.